2014. január 27., hétfő

Diós- meggyes kevert



Pár héttel ezelőtt készült ez a süti, csak kiment a fejemből, hogy fel is tegyem a blogra...:)
Édesség ehetnékem volt, körülnéztem, mi van itthon, aztán ez sült ki belőle.
A színe a kókuszcukor miatt lett ilyen, igazán jó ízt adott neki.


Hozzávalók:

-       20 dkg liszt (nálam ch csökk)
-       10 dkg darált dió
-       12.5 dkg margarin vagy vaj
-       4 db tojás
-       1 citrom reszelt héja
-       12 dkg cukor (nálam most kókuszcukor volt)
-       csipet só
-       1 cs. sütőpor
-       2-2.5 dl tej
-       40 dkg meggy
-       pici vanília eszencia

Elkészítés:
Ez a mennyiség egy 30x20 cm-es tepsihez elegendő. 
A lisztet, diót, sütőport és a csipet sót összekeverjük. 
A margarint vagy vajat a cukorral, citromhéjjal és pici vanília eszenciával géppel habosra keverjük. 
Egyenként keverjük bele a tojásokat. 
A tejet és a lisztes keveréket váltogatva, kis adagokban a tojásos masszába dolgozzuk. 
A tepsinket kivajazzuk, morzsázzuk, vagy kibéleljük sütőpapírral, és beleöntjük a masszát, majd rápakoljuk a meggyeket, amiket picit belenyomkodunk, aztán tehetjük is a sütőbe kb 40 percre.


Tejfölös- gombás sertéscomb - Blogkóstoló 14.



Elérkezett a Blogkóstoló 14. fordulója, aminek ezúttal Linda, a Konyhalál gasztroblog írója kapta a háziasszony szerepét. 
Most a sors fintora révén egy olyan blogot kaptam, Vea blogját, ahol már egyszer blogkóstoltam, méghozzá a 10. fordulóban egy isteni finom Túrós buktatortát.

Ezúttal nem édességet választottam, ugyanis megragadta a figyelmemet ez a Tejfölös- gombás csirkemell. Szokásomhoz híven most is változtattam pár dolgot az eredeti recepten, ugyanis csirkemell nem volt otthon, viszont kaptam disznóvágásról sertéscombot, így azzal készítettem el. Fokhagyma is került bele pluszban, nem tehetek róla, fokhagyma mániás vagyok :) Jaa és a reszelt sajt kimaradt a fotózásnál...:) 
Csak annyit mondhatok, hogy nagyon nagyon finom volt, egészen biztos, hogy sűrűn fog ez az étel szerepelni az asztalon, úgyhogy köszönet érte Veának!! :)
Vea receptjét itt találhatjátok.





Hozzávalók:

-       1 kg sertéscomb
-       40 dkg gomba (most csiperke)
-       1 kis doboz tejföl
-       fél szelet szalonna
-       2 fej vöröshagyma
-       3 gerezd fokhagyma
-      
-       fekete bors
-       spagetti
-       reszelt sajt

Elkészítés:
A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd mehet rá a felkockázott vöröshagyma és 1 gerezd reszelt fokhagyma. 
Ha a hagyma lepirult, mehet rá a vékony csíkokra vágott sertéscomb, és alaposan lepirítjuk a húst. 
Sózzuk, borsozzuk, majd ráreszeljük a másik két fokhagymát. Összeforgatjuk és ha szükséges, akkor pici vizet teszünk rá és fedő alatt hagyjuk puhulni. 
Közben a spagettinek a vizet feltesszük főni. 
Amikor a hús már majdnem puha, mehet rá a felszeletelt gomba, megvárjuk, míg a hússal együtt megpuhul, aztán belekeverjük a tejfölt, forraljuk még pár percet és tálalhatjuk is a spagettivel. 
Kb 1 óra alatt elkészül.

2014. január 5., vasárnap

Pacalpörkölt



Életem első pacapörköltje...
Na ez az az étel, amit lehet nagyon szeretni, vagy nagyon utálni. Én az utóbbi kategóriába tartozom, soha nem ettem meg, és szerintem nem is fogom. 
Hónapokig tartó könyörgések árán vettem rá magam, hogy elkészítsem, mert még a szagát sem bírom, nem tehetek róla. Most viszont beadtam a derekam, aminek a család pacalszerető része nagyon örült, mert már kóstolgatás közben is csak hallgattam a hümmögést, hát még mikor nekiültek falatozni... :)


Hozzávalók:

-       2 kg előfőzött pacal
-       3 nagy vöröshagyma
-       4 gerezd fokhagyma
-       1 paprika
-       1 paradicsom
-       2 kis doboz (70 g- os) sűrített paradicsom
-       pirospaprika
-      
-       fekete bors
-       pici őrölt babérlevél
-       őrölt kömény


Elkészítés:
A pacalt, ami nálam most fagyasztott volt, kiolvasztottam. 
A hagymát apróra vágtam, a fokhagymát szintén, majd a paprikát és a paradicsomot is feldaraboltam. 
 Kis olajon elkezdtem pirítani a hagymát, félrehúztam, szórtam rá pirospaprikát, majd ment vissza a tűzre és adtam hozzá a felcsíkozott pacalt, a paprikát és a paradicsomot, fokhagymát is. 
Jó átkevertem, megvártam, míg levet ereszt a paradicsom, majd tettem rá a sűrített paradicsomot is. 
Sóztam, fűszereztem, jól elkevertem és kis vizet öntöttem rá, majd hagytam puhulni. 
Kb. 1 óra alatt el is készült.