2013. október 23., szerda

Almás habos lepény



Volt itthon pár kiló almám, amit már nem nagyon ettünk meg, de hogy ne menjen kárba, ezt a sütit készítettem belőle :) Nagyon finom, puha kelt tészta, rajta fahéjas párolt alma, durvára tört dió és lekváros tojáshab a tetején....Nagyon nagyon finom! :)


Hozzávalók:

-       50 dkg liszt (nálam ch csökk)
-       3 tojás sárgája
-       8 dkg xilit
-       3 dl langyos tej
-       3 dkg élesztő
-       pici cukor az élesztő felfuttatásához
-       15 dkg vaj vagy margarin (szoba hőmérsékletű)
-       csipet só
-       2 marék durvára tört dió
-       1.5 kg alma (reszelve)
-       fahéj+ xilit vagy folyékony édesítő ízlés szerint
-       zsemlemorzsa
-       habhoz: 3 tojás sárgája és 1-2 ek. sárgabarack lekvár

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1.5-2 dl tejben egy kis cukorral. 
A lisztet kimérjük és egy dagasztó tálba öntjük. 
Csinálunk a liszt közepébe egy kis mélyedést, ebbe mehet a 3 tojás sárgája, a xilit és a felfutott élesztő. 

Elkezdjük a tésztát dagasztani, majd mehet hozzá a vaj vagy margarin is. A maradék langyos tejet is hozzákeverhetjük, ha szükséges. 
Könnyű tésztát kell kapnunk, amit 1 óra alatt a duplájára kelesztünk langyos helyen. 

Amíg a tészta kel, az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük. 
Nem néztem, hogy hány kiló alma volt, csak a reszelés után mértem le, ami 1.5 kg lett, szóval kb olyan 2-2.5 kg alma lehetett. De ha valaki nem szeretné ilyen vastagon benne az almát, tegyen bele nyugodtan kevesebbet. 

A reszelt almára szórunk fahéjat, majd édesítjük és pár percig elkezdjük párolni, csak addig, amíg a leve elpárolog. 
Amint elkészült az alma, lehűtjük. 

Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk akkorára, mint a tepsink, majd a kivajazott tepsibe fektetjük és megszórjuk zsemlemorzsával. 
Erre mehet a reszelt alma, majd szórunk rá diót is. 
Betesszük a sütőbe kb 15 percre, közben felverjük a fehérjét és keverünk hozzá lekvárt. 
A 15 perc elteltével rásimítjuk a habot a sütink tetejére és mehet vissza a sütőbe további 20-25 percre. 
Tűpróbával ellenőrizzük, de a habot se hagyjuk nagyon megbarnulni a tetején.


Tárkonyos csirkeraguleves




Hozzávalók:

-       7 db csirkecomb
-       1 nagy fej vöröshagyma
-       1-1 szál répa és zöldség
-       15 dkg zöldborsó
-       4 fej gomba
-       1 kis pohár tejföl
-       pici pirospaprika
-       kb 3 csipet tárkony
-      
-       fekete bors

Elkészítés:
A csirkecombokat jól megmossuk, majd leszedjük a húst a csontról és feldaraboljuk. 
 A zöldségeket is előkészítjük. 

A vöröshagymát felaprítjuk, majd kis olajon elkezdjük a hagymát dinsztelni. Szórunk rá pici pirospaprikát, majd mehet rá a hús és addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik. 

Ekkor mehetnek rá a zöldségek, majd a fűszerek is, és jól átforgatjuk az egészet. Felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és hagyjuk, hogy minden megpuhuljon. 

Amikor a hús és a zöldségek is megpirultak, a tejfölt csomómentesre kikeverjük, majd hőkiegyenlítés miatt keverünk hozzá a forró léből. Ha valaki szeretné, hogy sűrűbb legyen a leves, akkor tegyen bele lisztet is, én azt kihagytam, mert így egészségesebb és szerintem finomabb is. 
A tejföllel jól átkeverjük az egészet, pár percig hagyjuk tovább rotyogni, majd tálalhatunk.


2013. október 14., hétfő

Csalamádé



Ez az a tipikus savanyúság, amiből soha nem lehet eleget készíteni, mert olyan hamar elfogy! :) Egyfolytában rájárunk....Ráadásul már akár pár róra múlva is lehet enni, de azért jobb, ha megvárjuk azt az 1 napot, míg kellőképpen összeérnek az ízek, úgy még finomabb!
Aki ezt elkészíti, nem fogja megbánni, azt garantálhatom! :)

Hozzávalók:

-       5 kg bármilyen zöldség (nálam most káposzta, répa, uborka, hagyma és paprika)
-       2.5-3 dl 10%- os ecet ízlés szerint
-       6 ek só (kb 10 dkg)
-       1 kk. borkén
-       kb 30 dkg xilit vagy ennek megfelelő mennyiségű folyékony édesítő
-       2 tk. egész fekete bors
-       2 tk. köménymag



Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd legyaluljuk az összeset. Nálam az 5 kiló úgy oszlott most el, hogy 2 kg káposzta, és a többi zöldségből 1-1 kg.
Én egyedül a hagymát nem gyalultam, hanem félkarikákra vágtam, nekem így gyorsabb volt.  

Gyalulás után beletesszük a zöldségeket egy nagy műanyag vödörbe vagy amiben kényelmesen össze tudjuk keverni. Kézzel jó alaposan összekeverjük. 

A sóban elkeverjük a borként, hozzáadjuk a zöldségekhez, majd a többi fűszert és ecetet is hozzákeverjük. 

Kóstolgassuk közben, hátha valakinek nem elég sós vagy ecetes, nekünk ez így tökéletes volt. 

Hűvös helyen hagyjuk összeérni 1 napot, de többször keverjük át a nap folyamán. 
Másnap üvegekbe töltjük, a levet elosztjuk, hogy mindegyik üvegbe kerüljön, teszünk celofánt az üvegre, majd rá a tető, és mehetnek is a kamrapolcra. 

Egyébként már pár óra múlva is fogyasztható ez a csalamádé. 
Eszméletlenül finom, ezt garantálhatom!!

Ebből a mennyiségből nekem 8 befőttes üveg csalamádé lett, és még maradt egy kicsi, amit a hűtőbe tettem "nasinak" :)