2013. január 15., kedd

Spenótfőzelék


A spenót szó hallatán sokan összerezdülnek, én nem! :) Főleg a gyerekek számára nagy mumus, bár néhányan még felnőttként sem hajlandóak megenni, mint például az apukám :) Én azon ritka gyerekek közé tartoztam, aki szerette, és a mai napig imádom! Az egyik kedvenc főzelékem!

 

Hozzávalók:
-       50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
-       2 gerezd fokhagyma
-       olaj
-       1 púpos ek. liszt (nálam ch csökk.)
-      
-       fekete bors
-       vegeta vagy szárított zöldségkeverék (nálam cukormentes)
-       tej

Elkészítés:
Amennyiben friss spenótunk van, alaposan megmossuk és leszárazzuk, majd megpároljuk egy serpenyőben. Párolás után összeturmixoljuk, de ha valaki nagyobb darabokban szereti, akkor csak késsel vágja össze. 
Ha fagyasztott spenótot kapunk, akkor reggel kivesszük a fagyasztóból, hogy mire nekiállunk majd, kiolvadjon. 
Innentől kezdve minden ugyanaz a friss és a fagyasztott spenót esetében is. 
Csinálunk egy fokhagymás rántást. Olajat melegítünk, majd az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk benne, és mehet rá a liszt. Folyamatosan kevergetjük, hogy oda ne kapjon. Megvárjuk, míg zsemleszínű lesz a rántásunk, majd mehet hozzá a spenót. 
Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele szárított zöldségkeveréket, és amikor felforr, felöntjük tejjel. Ez mindenkinél más mennyiség, mert van, aki sűrűbben, van, aki kicsit hígabban szereti. Hagyjuk még pár percet rotyogni, és fogyaszthatjuk is.
Csinálhatunk mellé pl.: főtt tojást, tükörtojást, süthetünk mellé akár virslit is.


2013. január 14., hétfő

Egzotikus gyümölcssaláta


Most vettem és kóstoltam először a pitayat és carambolát. Olyan sokszor láttam már, de eddig nem vettem még, gondoltam megkóstolom, így ezt a salit dobtam össze. A pitaya félbe vágva nagyon szép látványt nyújt, az íze igazából édeskés, de semmi egyéb, nem is tudnám mihez hasonlítani. A carambola pedig savanykás és édes is volt egyszerre, olyan citrusos beütése van. De így összességében véve a gyümölcssali nagyon finom, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
-       1 dragon fruit/ pitaya/sárkánygyümölcs (ki hogy ismeri)
-       1 carambola/ csillaggyümölcs
-       2 nagyobb kivi
-       3 mandarin
-       1 nagyobb banán
-       kókuszreszelék
-       ízlés szerint méz


Elkészítés:
A sárkánygyümölcsöt elfelezzük, és egy kanállal kikanalazzuk a belsejét, aztán feldaraboljuk. A csillaggyümölcsöt alapos mosás után felszeleteljük, majd kis darabokra vágjuk. A kivit, a mandarint és a banánt is megpucoljuk, felszeleteljük. Összekeverjük egy tálban az összes gyümölcsöt. Az egyik fél pitayaba kiszedünk a gyümölcsökből, meglocsoljuk mézzel és szórunk rá kókuszreszeléket.


Fűszeres narancslekvár

Angliából hoztak nekem egyszer ajándékba egy üveg narancslekvárt, és ahogy megkóstoltam, azt mondtam, hogy ez volt az első és az utolsó is, hogy ilyet ettem, annyira rossz íze volt... Aztán úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt, de most én csinálom, és meglátjuk, milyen lesz. És megérte! :) Nagyon nagyon finom lett! :) A napokban nekiesek még párszor, hogy ebből is feltankoljak még jó pár üveggel! Hiába, a házi készítésű lekvárnál nincs is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy nekünk tetszik. Igaz, van vele munka bőven, míg megtisztítjuk a narancsokat, de megéri nekiesni! :)


Hozzávalók:

-       4 kg narancs
-       2 citrom
-       10 dkg cukor (nálam kókuszcukor)
-       folyékony édesítő ízlés szerint
-       3 dl 100 %- os narancslé
-       egész vagy őrölt fahéj (én most őröltet tettem bele)
-       1-2 késhegynyi őrölt gyömbér (ízlés szerint)
-       1 kikapart vanília rúd (a magokat eltehetjük későbbre)
-       tehetünk bele pár szem szegfűszeget is (én nem tettem, mert a párom még az illatától is rosszul van)


Elkészítés:
3 narancs és a 2 citrom héját zöldség hámozóval meghámozunk. Ügyeljünk arra, hogy a fehér rész ne legyen rajta, mert attól keserű lesz a lekvár. Vékonyan felszeleteljük a héjakat és félretesszük. 
Ezután levágjuk a narancsok és a citromok tetejét és alját (így ahogy letesszük a deszkára, nem csúszkál el), majd körben szépen levágjuk a héját úgy, hogy a fehér rész ne maradjon rajta egyáltalán. 
Ahogy megvagyunk a hámozással, félbevágjuk a narancsokat, kiszedjük a középső fehér részét, majd cikkekre vágjuk és elszeleteljük (hagyhatjuk cikkekben is őket, nem muszáj kisebbekre vágni, mert a végén úgyis turmixolni fogjuk az egészet). Ha valaki abszolút nem szeretné benne hagyni még a gerezdeken lévő hártyát sem, az kivághatja a hártyák közül a narancs húsát, de szerintem az pazarlás, és így még kevesebb lekvárunk lesz majd. 
Nekem ebből a 4 kg narancsból 1.5 kg lett a hámozás után. 
Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor feltesszük a cukrot a 3 dl narancslével főni. Ahogy összemelegedett, mehet bele a vékony csíkokra vágott citrom és narancshéj, az egész vagy őrölt fahéj, a vanília rúd és az őrölt gyömbér is. 20 percig forraljuk az egészet, közben be fog sűrűsödni az egész. 20 perc elteltével kivesszük belőle a vanília rudat, az egész fahéjat és a szegfűszeget is. 
Mehetnek bele a narancs és citrom darabok, összekeverjük és hagyjuk felforrni az egészet. Amikor felforrt, a tetején keletkező habot kanállal leszedegetjük. 
Levesszük a lángot takarékra és hagyjuk tovább főni 1- 1.5 órát, míg szépen besűrűsödik az egész. Időnként megkevergetjük. Kóstolgassuk és tehetünk bele ízlés szerint folyékony édesítőt, fahéjat, bármit. 
Én 1.5 óra után úgy láttam, hogy már elég sűrű, ezért levettem a tűzről és leturmixoltam, hogy ne legyenek benne nagy darabok, de ha valaki úgy szereti, hagyja ki a turmixolást. 
Onnan tudjuk, hogy a lekvárunk már jó, hogy egy tányérra rácsepegtetünk a lekvárból, elfordítjuk a tányért és már nem olyan folyós az egész. Ilyenkor merhetjük alaposan kimosott, meleg vízzel átöblített üvegekbe a forró lekvárt. 
Rácsavarjuk a tetejüket, fejre állítjuk őket 10 percre, majd mehetnek száraz dunsztba addig, amíg ki nem hűlnek.