2013. december 24., kedd

Zserbó


Ez az egyik idei hagyományos karácsonyi sütink, a nagymamámtól tanultam a receptet, mi nagyon szeretjük! :)



Hozzávalók:
Tészta:
-       40 dkg liszt (nálam ch csökk)
-       1 tojás + 1 sárgája
-       2 dkg élesztő
-       1 dl tej
-       pici cukor az élesztő felfuttatásához
-       1 késhegynyi szódabikarbóna
-       15 dkg margarin vagy zsír
-       pici vanília eszencia
-       csipet só

Töltelék:
-       15 dkg xilit
-       20 dkg darált dió
-       sárgabarck lekvár

Máz:
-       10 dkg por xilit
-       3 ek. kakaópor (cukrozatlan)
-       3 dkg vaj vagy margarin
-       2-3 ek. forró víz

Elkészítés:
A tésztához először az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben pici cukorral. 
A margarint vagy zsírt mikróban picit megmelegítjük. 
Ahogy felfutott az élesztő, tésztát gyúrunk belőle, majd hagyjuk 30 percet,1 órát pihenni letakarva, majd 3 részre osztjuk. 

A töltelékhez a diót összekeverjük a xilittel. 
A tepsit vajazzuk, majd morzsázzuk vagy lisztezzük. 
A tésztákat egyenként kinyújtjuk, majd az első mehet is a tepsibe. Kenünk rá baracklekvárt, erre megy a töltelék fele, én erre is szoktam lekvárt csepegtetni, majd a másik kinyújtott tészta, lekvár és erre a töltelék másik fele, majd lekvár csepegtetés. A tetejére megy az utolsó tészta lap, majd betesszük a sütőbe, míg szép aranyszínű lesz. 
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd elkészítjük rá a mázat. 

A kakaót összekeverjük a por xilittel, megmelegítjük a vajat a mikróban, hozzákeverjük és mehet bele a forró víz. 
Simára összekeverjük, majd egyenletesen ráfolyatjuk a sütink tetejére. 
Amikor megdermed a máz a tetején, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése