2013. július 7., vasárnap

Lúdláb torta



Apukám 47. születésnapja alkalmából készült ez a torta. Apu szeret mindent, ami csokis. Lényegtelen, hogy mi az, ha csokis, akkor jöhet! :) Így nem is volt kérdés, hogy milyen torta készül neki.
Igazából ez nem az az igazi Lúdláb torta
, mert az igaziban van csokoládé, ebben pedig nincs. De tény, hogy nagyon finom lett, még így csoki nélkül is. 


Hozzávalók:
Piskóta:
-          2 nagyobb tojás
-          liszt
-          cukor (nálam xilit)
-          sütőpor
3 ugyanolyan pohár szükséges hozzá.
A lényeg az, hogy mindig annyi cukrot és lisztet (ehhez jön 1 kk. sütőpor) tegyünk a poharakba, ameddig a tojás csíkja van. A liszthez hozzákeverünk mindig + 1 dl lisztet és plusz 1 kk. sütőport. 
Az egyik pohárba beleütjük a tojásokat, picit összekeverjük, a másik pohárban ugyanannyi cukrot vagy xilitet teszünk, ameddig a tojás van, a harmadik pohárba pedig lisztet teszünk 1 kk. sütőporral, szintén a tojással megegyező szintig. 
A liszthez még hozzáteszünk plusz 1 dl lisztet (2 feles pohárban mértem) és még 1 kk. sütőport.
Kakaós piskóta esetében is marad minden ugyanígy, csak 1 púpos evőkanálnyi lisztet kiveszünk a pohárból és helyette teszünk bele ugyanannyi cukrozatlan kakaóport.

Krém:
-          3 púpos ek. liszt (nálam ch csökk)
-          2-3 ek. xilit (kóstolgatni kell, elég édes-e)
-          fél rúd vanília
-          0.5 l tej
-          25 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb)
-          20 dkg por xilit
-          2 ek. cukrozatlan kakaópor
-          2 dl habtejszín
-          1 cs. habfixáló

A főzött krémhez a lisztet, a xilitet és a vanília kikapart magjait csomómentesre keverjük egy lábasban, beledobjuk a vaníliarudat, majd feltesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Félretesszük, hogy kihűljön, és kivehetjük belőle a vanília rudat is. A másik krémhez pedig a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a por xilittel. Amikor a főzött krém kihűlt, a két krémet robotgéppel összekeverjük. A tejszínt felverjük a habfixálóval, és ezt is a krémehez keverjük. De a tejszínt egyént ki is hagyhatjuk belőle, anélkül is nagyon finom a krém.


Díszítés:
-          10 dkg por xilit
-          2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
-          2-3 dkg vaj
-          2-3 ek. forró víz
-          kb 2.5-3 dl habtejszín és a torta összeállításánál marad krém keveréke (ez ment körbe, de még így is bőven maradt belőle)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése