2013. június 29., szombat

Palócos sertésragu - Főzőverseny 2013


Már 4. alkalommal rendez főzőversenyt a Családi nap keretein belül a helyi sport egyesület. Az első évben második helyezett lettem, 2011 óta viszont immáron 3. alkalommal vehettem át a győztesnek járó kupát és emléklapot. 
Minden évben alig várjuk ezt a rendezvényt, hiszen összejön a kisebb család, minden barát és ismerős, aki számít. Jókat beszélgetünk, főzünk és természetesen eszünk egy jót együtt. Az idén ismét egy sertéshúsos ételt kellett készíteni, ezúttal palócos sertésragu készült nálam. Saját kreálmány a recept, mint ahogy a neve is, amit a hozzávalók miatt ötlöttem ki, bár biztos van ilyen étel, csak maximum nem ezen a néven fut :) Mindegy is, nálam most így hívják.
Mint mindig, most is számíthattam a "kis" kuktámra, aki a húgom, ráadásul nem volt egyedül, hiszen a pocakjában ott a kis Emili. :)
Ismét egy nagyon jó élménnyel gazdagodtam, és persze egy szép kupával, amire szintén nagyon nagyon büszke vagyok!! :)




Hozzávalók:

-          4 kg sertéshús
-          0.5 kg gomba
-          0.5 kg zöldbab
-          1 fej fokhagyma (kb 10 gerezd volt)
-          7 nagyobb fej vöröshagyma
-          1 nagy pohár tejföl
-          15- 20 dkg szalonna
-          1 paradicsom
-          1 paprika
-          pirospaprika
-         
-          fekete bors
-          őrölt kömény
-          majoránna
-          kapor
-          olaj vagy sertészsír

Elkészítés:
A sertéshúst felkockázzuk, majd félrerakjuk. 
A szalonnát elszeleteljük, a vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagyma gerezdeket szintén apró kockákra vágjuk. A bogrács aljába beleszórjuk a szalonnát, megpirítjuk. Ha nem elég a zsiradék, ami kijön a szalonnából, tegyünk rá olajat vagy sertészsírt és mehet is bele a felkockázott vöröshagyma, amit jól lepirítunk. 
Ha a hagyma megpirult, levesszük a bográcsot a tűzről, szórunk rá pirospaprikát, majd mehet bele a hús, összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre. 
Amikor a hús színt kapott, fűszerezzük, majd rádobjuk a felszeletelt paprikát és paradicsomot. 


Hagyjuk rotyogni, míg a só hatására levet ereszt. Ilyenkor láthatjuk, hogy mennyi víz kell még rá. Annyit tegyünk csak bele, hogy épp ellepje, majd tegyük rá a fedőt, és hagyjuk főni.
Most van idő összeszeletelni a gombát és a zöldbabot. 
Amikor a hús már majdnem puha mehet is rá a gomba és zöldbab, majd ezeket is hagyjuk a hús mellett puhára főni. 


Amikor már minden puha és a leve is jó sűrű, elővesszük a tejfölt, kikeverjük csomómentesre, majd a forró szaftból teszünk hozzá hőkiegyenlítés miatt, és hozzákeverjük a raguhoz. Ilyenkor még tehetünk bele kaprot ízlés szerint. 
Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet és már jöhetnek is a tányérok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése