2013. március 31., vasárnap

Tepertős pogácsa

Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam, iszonyat finom pogik lesznek belőle. Még másnap is nagyon puhák, már ha marad belőle...:)



Hozzávalók:


-       45 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       25 dkg tepertőkrém
-       3-4 ek. fehérbor
-       1 ek. zsír vagy olaj
-       4 dkg friss élesztő
-       pici cukor vagy fruktóz a futtatáshoz
-       1-2 dl tej
-       fél pohár tejföl
-       kb 2 tk. só
-       fél kk. fekete bors
-       1 tojás


Elkészítés:
Kb 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral. Kimérjük a lisztet, majd mehet bele a só és a bors is. 

Amikor felfutott az élesztőt, a liszthez adjuk, teszünk bele tejfölt és elkezdjük összegyúrni. Annyi tejet tegyünk bele, amennyit a liszt felvesz. 

Jól kezelhető, ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd 30 percre letakarva félretesszük pihenni. 

után kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtjuk és letakarva hagyjuk pihenni 20 percet, mielőtt kinyújtanánk. Ezt megismételjük még 4x. 

Amikor végeztünk, kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk. 
Tojással megkenjük a tetejüket, majd mehetnek a sütőbe. Isteni finom!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése