2012. november 30., péntek

Vaníliás karika


Ki ne szeretné a vaníliás karikát??!! Vendégségbe készülünk, mégsem mehetünk üres kézzel, ezért ezt készítettem :) Íme a vaníliás karika házi változata, ami legalább ugyanolyan finom, mint amit a boltban megveszünk :) És ebben legalább tudjuk, h mi van...

 
Hozzávalók:
-       40 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       25 dkg margarin
-       1 citrom reszelt héja
-       1 rúd vanília
-       1 lapos kk. szódabikarbóna
-       1 csipet só
-       15 dkg porédesítő (nálam most kókuszcukor)
-       2 tojás sárgája
-       csokoládé (nálam cukormentes)
-       pici olaj

Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a csipet sót, a szódabikarbónát, a kókuszcukrot (porrá őröltem), a citrom reszelt héját és a vanília rúd kikapart magjait. 
Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojások sárgáját és a margarint (én felkockáztam). 
Elkezdjük összemorzsolgatni, egészen addig, amíg a kezünk melegétől puhuló vajtól a tésztánk kezd összeállni. 
Ha már egyben van a tésztánk, akkor nincs más dolgunk, mint hogy folpack- ba csomagoljuk és betegyük a hűtőbe 1 órára. 
Ha letelt az 1 óra, elfelezzük a tésztát. Az egyik felét visszacsomagoljuk a fóliába és visszatesszük a hűtőbe, a másik felét pedig lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 centisre. Lehet vékonyabb is, de szerintem ez az ideális. 
Most már csak ki kell szaggatnunk. Ha nincs olyan kiszúrónk, ami a közepébe is lyukat csinál (nekem nincs), akkor sincs semmi gond, egy kisebb kupak is megteszi. 


A maradék sem megy kárba, mert újra össze tudjuk gyúrni és kiszaggatni. 
Megcsináljuk ugyanezt a tésztánk másik felével is. 
10-12 perc kell neki a sütőben, és el is készül. 
Már csak meg kell várni, míg kihűlnek, és lehet is csokizni az aljukat. 
A mázhoz a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés olajat öntünk hozzá és belemártogatjuk a kekszeket. 
Ha nincs otthon csoki, akkor megteszi a kakaópor+vaj+meleg víz máznak, mint ami a  Mézes- krémes tetején is van, az is meg fog szilárdulni, de olyan tökéletes nem lesz azért, mint csokival.
Szilikonos sütőpapírra téve hűvös helyre tesszük, és amikor megdermed a csoki, simán le tudjuk szedni a papírról a kekszeket anélkül, hogy a csoki a papíron maradna.



2012. november 25., vasárnap

Házi pizza


Egy nagy kedvenc következik, a pizza :) Ki nem szereti?? Kaptam egy tippet az egyik kedves ismerősömtől, hogy hogyan lehet könnyen formázható tésztát kapni, így kipróbáltam, be is vált :)


Hozzávalók:
-       40 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       kb. 2 dl víz
-       2.5 dkg élesztő
-       pici fruktóz vagy cukor az élesztő felfuttatásához
-       4 cl olaj
-       1.5 tk. só
   
Elkészítés:
Az élesztőt pici langyos vízben felfuttatjuk. 
A liszthez hozzákeverjük a sót, a felfutott élesztőt, 2 cl olajat és annyi vizet, amennyit felvesz, nálam ez kb. 2 dl volt. 
Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd 30 percet hagyjuk letakarva pihenni. 
Pihentetés után ismét megdagasztjuk úgy, hogy a maradék 2 cl olaj felét elkenjük a gyúródeszkán, és a dagasztás során ezt jól beledolgozzuk a tésztánkba. Megint jön 30 perc pihenés. 
Majd harmadszor is megdagasztjuk a maradék olajjal, és ismét hagyjuk 30 percet pihenni a tésztánkat. 
Erre azért van szükség, mert minél többet pihen a tésztánk, annál könnyebb lesz majd dolgozni vele. 
Ezután már eloszthatjuk őket tetszés szerint, ki, mekkora pizzákat akar. Én most csak 2 felé osztottam. Kinyújtottam kör alakúra, áttettem egy lapos sütőpapírral leterített sütőlemezre, majd mehet rá a tetszés szerinti feltét.


Nálam most a maradék (most gomba nélkül készült) bolognai ragu került rá pár szelet paradicsom és reszelt sajt társaságában, a másikra pedig ezeken kívül pár szelet csípős paprikás szalámi. 
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.




2012. november 19., hétfő

Almakompót


Ez a desszert nagyon egyszerű és iszonyat finom :) Csak győzzük kivárni, amíg kihűl :)

 
Hozzávalók:
-       8 db savanykás alma
-       1 citrom reszelt héja és leve
-       egész fahéj (nekem most csak őrölt volt)
-       kb. 8 db szegfűszeg
-       fél vaníliarúd
-       ízlés szerint édesítő


Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházukat, majd felcikkezzük és mehet az edénybe. 
Rádobálunk pár egész fahéjat és a szegfűszegeket, valamint a fél vaníliarudat, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és feltesszük főni. 
Nekem most pont nem volt itthon egész fahéjam, ezért őröltet tettem bele. Az is jó, csak így nem lesz szép tiszta színe a kompót levének, mint most nekem sem az. 
Ízlés szerint édesítjük, majd bele reszeljük a megmosott citrom héját, majd belenyomjuk a levét is. 
Nem kell sokáig főzni, elég, ha az almák félig puhák, mert amíg hűl, addig tovább puhulnak úgy is. 
Amint lekapcsoltuk, vigyük hűvös helyre, majd amikor kihűlt, tehetjük is a hűtőbe egy jól záródó műanyag tálba, és csak előkapjuk, ha szükségünk van rá :)


2012. november 17., szombat

Cookies - csokis keksz

Ezt a kekszet a 6. Blogkóstoló játékra készítettem. A játék lényege az, hogy  a jelentkezők mindegyike kap egy blogot sorsolás útján, ahonnan bármit elkészíthet. Ez a játék arra is szolgál - azon kívül persze, hogy újra okunk legyen sütni-, hogy jobban megismerjük egymás blogját. Ezúttal Az én édeskonyhám blogot kaptam. Mivel közeleg a karácsony, így egy karácsonyi fűszerezésű kekszet választottam, a Cookies-t, azaz csokis kekszet. Egy kicsit variáltam a recepten, tettem hozzá még pluszban fahéjat és mazsolát. 
Nagyon finom, csak ajánlani tudom. Egy meghitt családi vagy baráti beszélgetés elmaradhatatlan kelléke lehet ez a keksz egy csésze forró teával :) Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
-       20 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       10 dkg teavaj
-       1 egész tojás
-       13 dkg cukor (nálam most kókuszcukor, de lehet xilit is)
-       1 tk. őrölt gyömbér
-       1 kk. őrölt szerecsendió
-       fél kk. őrölt fahéj
-       2 tk. sütőpor
-       10 dkg csoki apróra vágva (nálam cukormentes)
-       kevés mazsola
-       csipet só
-       1 narancs reszelt héja
-       2-3 ek. narancslé


Elkészítés:
A lisztet kimérjük, belekeverjük a szerecsendiót, a gyömbért, a sütőport, a fahéjat, a csipet sót, a csokidarabokat, illetve a mazsolát. Félretesszük. 
Habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a kókuszcukorral és a tojással. 
Mehet hozzá a lisztes keverék, a narancs reszelt héja, valamint a narancslé. Ezt már fakanállal kevertem. 
Egy elég ragadós masszát kapunk, amiből dió nagyságú golyókat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 
Lisztes villával ellapogatjuk őket, majd mehetnek az előmelegített sütőbe 10-12 percre. 
Amikor már barnul a széle, ki is szedhetjük őket, de addig ne nyúljunk hozzájuk, amíg ki nem hűlnek, mert könnyen széteshetnek.