2012. november 30., péntek

Vaníliás karika


Ki ne szeretné a vaníliás karikát??!! Vendégségbe készülünk, mégsem mehetünk üres kézzel, ezért ezt készítettem :) Íme a vaníliás karika házi változata, ami legalább ugyanolyan finom, mint amit a boltban megveszünk :) És ebben legalább tudjuk, h mi van...

 
Hozzávalók:
-       40 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       25 dkg margarin
-       1 citrom reszelt héja
-       1 rúd vanília
-       1 lapos kk. szódabikarbóna
-       1 csipet só
-       15 dkg porédesítő (nálam most kókuszcukor)
-       2 tojás sárgája
-       csokoládé (nálam cukormentes)
-       pici olaj

Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a csipet sót, a szódabikarbónát, a kókuszcukrot (porrá őröltem), a citrom reszelt héját és a vanília rúd kikapart magjait. 
Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojások sárgáját és a margarint (én felkockáztam). 
Elkezdjük összemorzsolgatni, egészen addig, amíg a kezünk melegétől puhuló vajtól a tésztánk kezd összeállni. 
Ha már egyben van a tésztánk, akkor nincs más dolgunk, mint hogy folpack- ba csomagoljuk és betegyük a hűtőbe 1 órára. 
Ha letelt az 1 óra, elfelezzük a tésztát. Az egyik felét visszacsomagoljuk a fóliába és visszatesszük a hűtőbe, a másik felét pedig lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 centisre. Lehet vékonyabb is, de szerintem ez az ideális. 
Most már csak ki kell szaggatnunk. Ha nincs olyan kiszúrónk, ami a közepébe is lyukat csinál (nekem nincs), akkor sincs semmi gond, egy kisebb kupak is megteszi. 


A maradék sem megy kárba, mert újra össze tudjuk gyúrni és kiszaggatni. 
Megcsináljuk ugyanezt a tésztánk másik felével is. 
10-12 perc kell neki a sütőben, és el is készül. 
Már csak meg kell várni, míg kihűlnek, és lehet is csokizni az aljukat. 
A mázhoz a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés olajat öntünk hozzá és belemártogatjuk a kekszeket. 
Ha nincs otthon csoki, akkor megteszi a kakaópor+vaj+meleg víz máznak, mint ami a  Mézes- krémes tetején is van, az is meg fog szilárdulni, de olyan tökéletes nem lesz azért, mint csokival.
Szilikonos sütőpapírra téve hűvös helyre tesszük, és amikor megdermed a csoki, simán le tudjuk szedni a papírról a kekszeket anélkül, hogy a csoki a papíron maradna.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése