2012. szeptember 23., vasárnap

Szilvás pite

A tészta a szokásos pite tésztám, még a nagymamámtól tanultam. Meg lehet tölteni szinte bármilyen gyümölccsel. Mivel most szilva szezon van, ezért kipróbáltam ezzel is, és mit mondjak, nem okozott csalódást..:) Nagyon finom lett! Beneveztem vele a Megfőzlek blog játékára is.



Hozzávalók:
-          50 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
-          2 tojás sárgája
-          1 csomag sütőpor
-          25 dkg vaj vagy margarin
-          1 kis doboz tejföl
-          5 dkg xilit vagy por édesítő, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő folyékony édesítő
-          1 citrom reszelt héja

Töltelék:
-          sok szilva (nálam kb 1.2 kg volt)
-          édesítő
-          ízlés szerint őrölt fahéj
-          pici citromlé

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd kettéosztjuk. 
Kinyújtjuk őket tepsi méretűre, majd a tepsit kivajazzuk, morzsázzuk. 
A töltelékhez kimagozzuk a szilvákat, majd felezzük, vagy negyedeljük. Egy tálba tesszük őket, majd ízesítjük ízlés szerint édesítővel és fahéjjal, esetleg kis citromlével. Jól összeforgatjuk.
Az egyik tésztát beletesszük a tepsinkbe, mehet rá szorosan szép sorban a szilva, majd arra a másik kinyújtott tészta. 
A maradék tojásfehérjével lekenjük a tetejét, villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe kb. 30 percre, míg szép aranybarna teteje lesz.




1 megjegyzés: