2012. szeptember 15., szombat

Házi kifli



 Hozzávalók:

-          50 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
-          2.5 dkg friss élesztő
-          kb. 3 dl langyos tej
-          5 dkg olvasztott vaj
-          2 kk. só
-          fruktóz vagy cukor az élesztő felfuttatásához


Elkészítés:
A lisztet kimérjük, beleszórjuk egy dagasztó tálba, teszünk hozzá sót is. 
Langyosítunk egy kis tejet, elmorzsoljuk benne az élesztőt és egy kis fruktózt vagy cukrot. 
Hagyjuk kb. 10 percet, míg felfut az élesztő. 
A vajat is felmelegítjük, majd az élesztővel együtt elkezdjük gyúrni. 
Nekem kb. 2.5 dl langyos tejjel állt össze a tészta. 
Nagyon könnyen formázható tésztát kell, hogy kapjunk. 
Lisztezett deszkán, letakarva kelesztjük legalább 1 órát. 
Két cipóra osztjuk, kör alakúra nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. 
A háromszögeket a szélesebbik részétől kezdve elkezdjük feltekerni. 
Sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük a kifliket, majd sütés előtt kelesztjük még 30 percet. 


Ne tegyük túl közel egymáshoz őket, mert megnőnek.
Sütés előtt lekenjük őket tejjel, majd mehetnek a sütőbe. 
10 perc eltelte után kivesszük, megkenjük tejjel és mehet még vissza sülni.
8 kifli lesz belőle, de ha 3 felé vesszük a tésztát, akkor lehet 12 kisebb kifli is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése